Wydanie nr 312/2024, Czwartek 7.11.2024
imieniny: pokaż (13 imiona)Achilles, Karyna, Amaranta, Melchior, Przemił, Antoni, Florentyn, Engelbert, Gizbert, Żelibrat, Ingarda, Florencjusz, Florenty
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Malbork. Kampania EFSA w Technikum nr 3.

Malbork. Kampania EFSA w Technikum nr 3. fot. Technikum nr 3 w Malborku
Uczniowie kierunku gastronomicznego z Technikum nr 3 w Malborku wzięli udział w zajęciach edukacyjnych w ramach ogólnoeuropejskiej kampanii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Organizatorem zajęć był malborski sanepid.

W środę, 11 września uczniowie klasy III Technikum nr 3 w Malborku, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych, zorganizowanych przez Powiatową Stację Sanitarno - Epidemiologiczną w Malborku w ramach ogólnoeuropejskiej kampanii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

- „Celem kampanii jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności. W trakcie zajęć uczniowie dowiedzieli się, jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać, aby zapewnić bezpieczeństwo sobie i swojej rodzinie” - informuje Technikum nr 3 w Malborku.

Koordynatorką zajęć była nauczycielka przedmiotów zawodowych Ewelina Kępińska-Lipińska.

Najważniejsze zasady według EFSA

Zachowaj czystość: umyj ręce przed kontaktem z żywnością i myj często podczas jej przygotowywania, umyj i zdezynfekuj wszystkie powierzchnie i sprzęt do przygotowania posiłków, chroń obszary kuchenne i żywność przed wszelkimi owadami czy szkodnikami.

Oddziel produkty surowe od gotowanych: do podawania surowej żywności  używaj oddzielnego sprzętu i przyborów, takich jak: noże i deski do krojenia, przechowuj żywność w pojemnikach, aby uniknąć kontaktu żywności surowej z przetworzoną.

Gotuj dokładnie: produkty takie jak: zupy i gulasze gotuj na tyle długo, aby upewnić się, że osiągnęły temperaturę 70° C, dokładnie gotuj żywność, a zwłaszcza: mięso, drób,jaja i owoce morza.

Przechowuj mięso w bezpiecznej temperaturze: nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny, niezwłocznie przechowuj w lodówce całą gotowaną i łatwo psującą się żywność, najlepiej w temperaturze poniżej 5°C.

Rozmrażaj bezpiecznie: niektóre produkty spożywcze można bezpiecznie gotować w postaci zamrożonej. Sprawdź opakowanie, aby zapoznać się z instrukcjami gotowania, najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania żywności jest lodówka.

Używaj czystej wody i bezpiecznych surowców: myj owoce i warzywa, szczególnie, jeśli są spożywane na surowo, nie używaj żywności po upływie terminu ważności, korzystaj zawsze z czystej wody lub uzdatniaj ją, aby była bezpieczna.

 

Informacja i zdjęcie: Technikum nr 3 w Malborku

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.