Wydanie nr 326/2024, Czwartek 21.11.2024
imieniny: pokaż (10 imion)Janusz, Twardosław, Maria, Elwira, Albert, Rufus, Regina, Konrad, Wiesław, Heliodor
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Pasty orzechowe zamiast nutelli - jaką wybrać?

Pasty orzechowe zamiast nutelli - jaką wybrać? fot. Pasty orzechowe zamiast nutelli - jaką wybrać?
Nutella to dla wielu miłośników słodkich przekąsek absolutny niezbędnik w kuchni. Trzeba jednak pamiętać o tym, że oryginalny krem nie należy do najzdrowszych produktów. Warto zatem postawić na jego zdrowsze zamienniki. Pasty orzechowe, bo o nich mowa, to cenne źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. Na które warto zwrócić uwagę? Sprawdźmy!

Pasty orzechowe - dlaczego warto je wprowadzić do diety?

Pasty orzechowe są cennym składnikiem diety zarówno najmłodszych smakoszy, jak i osób dorosłych. Sięgając po dobrej klasy masła orzechowe, zaledwie w 100 gramach możemy dostarczyć sobie 12 g węglowodanów, 8,5 g błonnika, 46 g tłuszczu i aż 26 g białka (poszczególne wartości mogą się różnić w zależności od rodzaju orzechów).

Kremy z orzechów w istotny sposób przyczyniają się do poprawy jakości naszego zdrowia, a przy tym stanowią bardzo smaczny składnik jadłospisu. Z powodzeniem mogą stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety, ale aby tak się stało, należy sięgać po produkty od sprawdzonych producentów. Na próżno w nich szukać zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku. 

Krem czekoladowo-orzechowy: słodki rarytas, idealny dla najmłodszych

Krem czekoladowo-orzechowy jako alternatywa dla nutelli? To przysłowiowy strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników zdrowych i pożywnych przekąsek. Warto stawiać na produkty, które charakteryzują się bardzo prostym składem - wystarczy połączenie kremu z orzechów arachidowych, kakao, banana liofilizowanego i oleju z orzechów laskowych do połączenia wszystkich składników.

Co ważne, w dobrej jakości kremie na próżno szukać oleju palmowego, który negatywnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. Zawiera mniej cukru niż tradycyjne kremy czekoladowe, a do tego jest bardzo sycący i pełen cennych składników odżywczych, w tym m.in. białko, błonnik czy też wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego jest skarbnicą witamin i minerałów. Krem czekoladowo-orzechowy to świetna propozycja zarówno dla dzieci i dorosłych.

pasta Czekolini

Pasta z migdałów 

Pasta z migdałów dobrej jakości to istny rarytas. Uczta dla zmysłów i podniebienia. Konsystencją przypomina masło i zawiera duże ilości błonnika. Dzięki temu dodaje energii i na długo pozostawia uczucie sytości. Jest znakomitym wyborem zarówno na kanapkę, jak również może z powodzeniem wystąpić jako dodatek do koktajlu. Jest pozbawiona goryczkowego smaku, stąd też stanowi znakomitą alternatywę dla nutelli.

Pastę migdałową można śmiało jeść w wersji solo, ale może też stać się kompanem wielu potraw. Na śniadanie warto zaserwować ją jako dodatek do owsianki, bądź też w towarzystwie jogurtu i owoców. Może również stać się dodatkiem do kanapki. Tworzy znakomity duet z dżemem malinowym, ale równie smacznie prezentuje się z truskawkowym.

Po pastę z migdałów można sięgnąć, kiedy mamy ochotę na szejka. Może pojawić się w wersji z bananem czy też jagodami z dodatkiem napoju roślinnego. Jej kulinarny potencjał warto wykorzystać także jako dressing, jak również składnik wypieków. 

Pasta z nerkowców

Pasta z nerkowców wyprodukowana w 100% z orzechów pochodzących ze sprawdzonych upraw to absolutny must have dla miłośników słodkich smaków. Nerkowce same w sobie zawierają sporą dawkę naturalnej słodyczy, która podbija aromat wielu potraw - również tych wytrawnych. Świetnie nadaje się jako dodatek m.in. do owsianek, naleśników, gofrów, koktajli czy deserów. Znakomicie sprawdza się także jako dip do słodkich i słonych przekąsek.

Nie bez znaczenia pozostają właściwości prozdrowotne pasty z nerkowców. Zawiera moc cennego błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Z kolei białko to podstawowy budulec organizmu, bez którego nie możemy się obejść. Nie bez powodu polecana jest osobom na diecie roślinnej. Do tego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających działanie m.in. układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego. Krem wyróżnia się stosunkowo wysoką kalorycznością, jednak spożywany w rozsądnych ilościach jest nieocenionym wsparciem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy.

Co ważne, krem z nerkowców można z powodzeniem spożywać jako zamiennik dla tradycyjnych past orzechowych zawierających orzeszki ziemne - zwłaszcza jeśli jesteśmy na nie uczuleni.

Krem z orzechów laskowych

Kolejną alternatywą dla nutelli jest krem z orzechów laskowych. Stanowi on bardzo wartościową przekąskę dla całej rodziny. Jest znakomitym źródłem błonnika, stąd też śmiało mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie roślinnej. Pasta ta jest bardzo pożywna i smakuje tak, że często ciężko jest się jej oprzeć. Z jej udziałem można przygotować znakomite śniadania do których będzie chciało się wracać. Wystarczy wymienić chociażby przepyszne naleśniki z nią w roli głównej. Można dodać do nich banany czy też truskawki i delektować się feerią smaków i aromatów.

Pasta z orzechów laskowych bardzo dobrze komponuje się również z różnej maści deserami. Wśród nich warto wymienić m.in. pucharki lodowe czy też przyrządzone na jej bazie babeczki tudzież ciasteczka.

A może krem z orzechów laskowych w wersji przekąski? Tak, to znakomity pomysł! Można w niej zanurzać zarówno słodkie, jak i słone przysmaki, aby cieszyć się znakomitym połączeniem.

Koniec końców warto postawić na eksperymentowanie. Z powodzeniem można stworzyć z niej domową nutellę, ale i szereg innych znakomitych przepysznych rarytasów, które pokocha cała rodzina.

Pasty orzechowe zamiast nutelli - jaką wybrać?
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wasze informacje


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.