Wydanie nr 275/2022, Niedziela 2.10.2022
imieniny: pokaż (5 imion)Leodegar, Stanimir, Teofil, Nasiębor, Ursycyn
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Dobre naczynia do zapiekania to sekret udanego dania

Dobre naczynia do zapiekania to sekret udanego dania fot. Dobre naczynia do zapiekania to sekret udanego dania
W każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie do zapiekania. Jest ono niezbędne do przygotowania wielu potraw, które należy włożyć do piekarnika. Niezwykle popularne w ostatnim czasie stały się różnego rodzaju „zapiekanki” i dania jednogarnkowe. Dostępnych jest wiele różnych rodzajów takich naczyń, a które z nich zasługuje na uwagę? Podpowiadamy!

Naczynie do zapiekaniazwróć uwagę na materiał 

Na samym początku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału wykonane jest naczynie. Dlaczego to takie ważne? Na półkach sklepowych jest wiele wariantów naczyń do zapiekania, każde z nich ma inne cechy. Materiał, z jakiego wykonane jest naczynie, przede wszystkim wpływa na cały proces pieczenia. Źle dobrany może zepsuć smak najlepszego dania, a to przecież nie o to chodzi, prawda? Od materiału zależy także łatwość mycia, wygląd zewnętrzny czy nawet żywotność naczynia do pieczenia. 

Jakie są rodzaje naczyń do pieczenia? 

Obecnie na rynku dostępne jest naprawdę wiele naczyń, jakie możemy włożyć do piekarnika. To, co je od siebie różni to kolor, wielkość, ale przede wszystkim rodzaj. Z jakimi rodzajami możemy się więc spotkać? 

  • Naczynia żaroodporne szklane
  • cieszą się one dużą popularnością wśród konsumentów, głównym tego powodem są długie lata żywotności tego produktu. Jego powierzchnia jest odporna na powstawanie rys czy też zadrapań. 
  • Naczynia ceramiczne
  • ten rodzaj z kolei świetnie prezentuje się pod względem estetycznym. Można ich użyć śmiało do serwowania dań, które nie wymagają przygotowania w piekarniku, gdyż dodadzą uroku do całego wystroju stołu. 
  • Naczynia żeliwne
  • charakteryzują się one silnym przewodzeniem ciepła, są one gwarancją na utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw. Pozostają ciepłe nawet po upływie paru godzin od momentu wyciągnięcia dań z pieca. 

Jakie naczynie do zapiekania jest dobre? 

Odpowiedź na to pytanie mogłaby być bardzo krótka: funkcjonalne. Jest to najtrafniejsze słowo. Jak więc wybrać funkcjonalne naczynie? Tak naprawdę każdy rodzaj jest dobry, ale należy się pochylić nad naszymi indywidualnymi potrzebami oraz preferencjami. W końcu to my sami wiemy najlepiej, do przyrządzenia jakiej potrawy naczynie chcemy wykorzystać.

Naczynie do zapiekania, na które chcesz postawić, na pewno nie powinno zawierać żadnych zdobień, żłobień i zakamarków, dlaczego? W tych miejscach gromadzi się tłumacz albo resztki potraw, które mogą okazać się później nie do usunięcia. Sprawi to, że zostaną zatracone nie tylko walory estetyczne, ale także może to pogorszyć smak każdej innej potrawy, do jakiej przygotowania to naczynie wykorzystasz. 

Dobre, funkcjonalne naczynie do zapiekania to must have w każdej kuchni w polskim domu. Zwłaszcza, jeśli uwielbiamy potrawy jednogarnkowe, wszelkie zapiekanki, czy mięsa przygotowywane w piekarniku.

 

Dobre naczynia do zapiekania to sekret udanego dania
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wasze informacje


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.