Wydanie nr 338/2021, Sobota 4.12.2021
imieniny: pokaż (6 imion)Klemens, Chrystian, Barbara, Krystian, Hieronim, Melecjusz
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Pakowanie próżniowe – co warto o nim wiedzieć?

Pakowanie próżniowe – co warto o nim wiedzieć? fot. Pakowanie próżniowe – co warto o nim wiedzieć?
Pakowanie próżniowe może być stosowane zarówno w przypadku żywności, jak i tekstyliów. Jego właściwości to przedłużenie przydatności do spożycia produktów spożywczych i zmniejszenie objętości materiałów podczas ich przechowywania. Co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy.
  1. Czym jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe to jeden ze sposobów zabezpieczania żywności przed zbyt szybkim zepsuciem się, ale i zmniejszenia rozmiarów przechowywanych tekstyliów. Artykuł umieszczamy w specjalnym worku foliowym, który następnie za pomocą zgrzewarki jest zamykany. Dochodzi do usunięcia tlenu znajdującego się w torebce, zmniejszenia ciśnienia, a w konsekwencji podniesienia ilości dwutlenku węgla, czego efektem jest zamknięcie się produktu.

  1. Jak próżniowo pakować żywność?

Przed przystąpieniem do pakowania hermetycznego musimy być pewni, że żywność jest świeża, czysta, odpowiednio schłodzona i osuszona. W przypadku owoców, warzyw, mięs, czy ryb powinniśmy je najpierw dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Z kolei płynne potrawy, takie jak na przykład zupy musimy najpierw zamrozić, a później wyciągnąć je z zamrażalnika, włożyć do woreczka próżniowego i zgrzać. Do pakowania próżniowego potrzebujemy specjalnych woreczków plastikowych i zgrzewarki próżniowej. Jeżeli mamy taki sprzęt wystarczy odciąć kawałek folii i umieścić w niej wybrany przez nas przedmiot. Następnie jedną ze stron włożyć do pakowarki, która najpierw zgrzeje jeden brzeg, a następnie umieścić w niej drugą krawędź, z której urządzenie odessie tlen i zamknie produkt. Obecnie na rynku dostępne są również pojemniki wykonane z plastiku lub ze szkła, które podłączone do specjalnego zgrzewarki próżniowej również pozwolą nam hermetycznie zapakować żywność. Pamiętajmy jednak, że muszą to być specjalne dedykowane do tego artykuły, a nie standardowe pojemniki. Mimo tego, że pakowanie próżniowe przedłuża świeżość żywności, to musi być ona odpowiednio przechowywana, tak aby nie doszło do rozwoju drobnoustrojów beztlenowych. Pieczywo, mięso i ryby mogą być przechowywane w ten sposób do 7 dni, owoce i warzywa około 2 tygodnie, a ser żółty 2 miesiące. Muszą znajdować się w miejscu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Więcej porad znajdziemy na https://home.morele.net.

  1. Pakowanie próżniowe tekstyliów

Żeby zapakować tekstylia, potrzebujemy najpierw specjalnych worków plastikowych. Co możemy w ten sposób przechowywać? Ubrania, kołdry, poduszki, ręczniki i inne materiały, muszą być one jednak czyste i suche. Umieszczamy je w worku, zamykamy opakowanie i przykładamy rurę odkurzacza, za którego pomocą odsysamy powietrza. Kiedy zostanie ono usunięte z worka, możemy zakręcić zawór znajdujący się na jego powierzchni. Objętość pakunku powinna zmniejszyć się o około ¼.

Artykuł powstał przy współpracy z https://home.morele.net.

Pakowanie próżniowe – co warto o nim wiedzieć?
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wasze informacje


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.