Wydanie nr 37/2025, Czwartek 6.02.2025
imieniny: pokaż (6 imion)Dorota, Leon, Paweł, Leona, Amanda, Zdziewit
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Malbork. Spaghetti i gnocchi – włoskie warsztaty kulinarne uczniów Centrum Edukacji Zawodowej.

  • 30 kwietnia 2024, godz. 12:25
  • ilość zdjęć: 108
Uczniowie Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku, kształcący się na kierunku gastronomicznym nie mają czasu na nudę. Wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych, podczas których poznają tajniki kuchni z całego świata. Tym razem mieli niebywałą okazję przygotować tradycyjne potrawy kuchni włoskiej.
W piątek, 26 kwietnia uczniowie klas drugich i trzecich o profilu kucharz w Centrum Edukacji Zawodowej w Malborku po raz kolejny uczestniczyli w szkoleniu pod okiem Karoliny Wiejak - członkini Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni „Best of Gastronomie”, nagrodzonej złotym medalem i tytułem Golden Cheffe 2023. Tym razem czekały na nich dania kuchni włoskiej, w których główną rolę odgrywały makarony i gnocchi.
Uczniowie wspólnie z Karoliną Wiejak przygotowali spaghetti carbonara, pasta all'Amatriciana, gnocchi alla sorentina oraz ręcznie robiony makaron z semoliny z pesto pistacjowym.
Warsztaty okazały się doskonałą lekcją kuchni włoskiej oraz niebywałą okazją do poznania oryginalnych, prawdziwych włoskich surowców: guanciale, serów: Pecorino Romano oraz Parmigiano Reggiano.
To była prawdziwa uczta doznań smakowych i niepowtarzalnych wrażeń estetycznych.
Tagi

Powiązane artykuły