Od 16 marca na cztery tygodnie słoneczne Torremolinos w Hiszpanii stało się domem dla 19. uczniów Technikum nr 3 w Malborku, którzy odbywają praktyki zawodowe w hiszpańskich przedsiębiorstwach. Wyjazd uczniów w całości finansowany jest ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Erasmus+ dla projektów 2024-1-PL01-KA121-VET-000207269 oraz 2023-1-PL01-KA121-VET-000134844. Uczniowie kształcący się w zawodach technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik programista i technik informatyk. Od poniedziałku do piątku uczniowie mają okazję poznać europejskie standardy zawodowe, a po pracy oraz w czasie weekendów odkrywają kulturę Andaluzji, odwiedzając najpiękniejsze atrakcje regionu.
W ramach weekendowych wycieczek, uczniowie odwiedzili najmniejszą hiszpańską fabrykę czekolady Mijas Happiness Laboratory, gdzie podczas warsztatów mieli okazję stworzyć czekolady według własnego pomysłu. To było niezwykle kreatywne i ciekawe zajęcie. Dowiedzieli się także wiele o zrównoważonym rozwoju i etyce pozyskiwania ziaren kakaowca. Mieli okazję przekonać się, jak ważna jest jakość w wytwarzaniu produktów rzemieślniczych i nauczyli się je doceniać.
- „Mijas to niezwykle urokliwe miasteczko, położone w górach, otoczone odrestaurowanymi murami rzymskimi, oferuje niesamowite widoki na całe nabrzeże od Fuengiroli po Benalmadenę. Popularność miasteczka wśród turystów zaczęła się w latach 70’, a kiedy strome uliczki zniechęcały odwiedzających do wędrowania, zaczęto wozić ich na grzbietach osłów i stąd wzięły się Burro Taxi czyli ośle taksówki. Dzisiaj to na szczęście raczej popularny symbol miasteczka, niż środek transportu turystów. Wędrując uliczkami Mijas zajrzeliśmy także na arenę walk byków i do lokalnego muzeum etnograficznego, gdzie zgromadzono prawdziwe cuda, pokazując życie mieszkańców regionu sprzed lat” - informuje Technikum nr 3 w Malborku.
W Hiszpanii wiosna, nawet na słonecznym Costa del Sol, potrafi zaserwować deszczowe chwile. Uczestnicy wycieczki przekonali się o tym, wędrując najpiękniejszym szlakiem turystycznym, przez park narodowy Desfiladero de los Gaitanes. Strome ściany wąwozu wznoszą się na wysokość 100 metrów, a kładki dla pieszych zawieszone są wysoko nad wijącą się w dole rzeką Guadalhorce.
- „Kiedy w 1901 roku rozpoczęto budowę szlaku, by transportować materiały do budowy elektrowni na rzece, zapewne nikt nie zdawał sobie sprawy, że kiedyś będzie to największa atrakcja Hiszpanii. Król Alfonso XIII, który przeszedł tym szlakiem w 1921 roku, by dokonać uroczystego otwarcia elektrowni, zapewne także nie był świadomy, że ścieżka, wzniesiona z takim trudem przez robotników, będzie nosiła nazwę upamiętniającą to wydarzenie – El Caminito del Rey – Ścieżka Króla. Nawet deszcz, jakim poczęstowała nas niedziela, nie odebrał emocji i wrażeń towarzyszących przejściu szlaku. Z podziwem rozglądaliśmy się po wapiennych ścianach wąwozu, podziwialiśmy bogatą roślinność i słuchaliśmy opowieści naszego przewodnika, który prowadząc nas przez kanion serwował nam historyjki i ciekawostki o rosnących tam roślinach” - dodaje szkoła. - „Dowiedzieliśmy się, jak wygląda jałowiec, z którego najsłynniejsza rodzina Malagi – Larjos, uczyniła źródło swojej fortuny, używając jego jagód do produkcji najsłynniejszego ginu w Hiszpanii. Mieliśmy okazję dowiedzieć się także, jak wygląda Karob – czyli drzewo Świętojańskie, którego owocami w swych wędrówkach raczył się święty Jan, a w średniowieczu jego nasiona, stały się miarą w obrocie kamieniami szlachetnymi określając karat – miarę, stosowaną w jubilerstwie po dziś dzień. Z owoców drzewa po uprażeniu i rozdrobnieniu można przygotować pyszny napój, który smakiem przypomina kakao. Hiszpanie robią z niego wiele przysmaków i wierzą, że jego spożycie dodaje sił witalnych”.
Ze słonecznej Hiszpanii uczniowie wrócą w połowie kwietnia br.
Informacja i zdjęcia: Technikum nr 3 Malbork