Wydanie nr 353/2024, Środa 18.12.2024
imieniny: pokaż (11 imion)Bogusław, Wszemir, Arkadia, Wilibald, Auksencja, Winebald, Winibald, Winibalda, Wunibald, Auksencjusz, Auksenty
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Za nami warsztaty tworzenia malborskiego marcepana. Wideo i zdjęcia

Za nami warsztaty tworzenia malborskiego marcepana. Wideo i zdjęcia fot. TvRegionalna24.pl
W Muzeum Miasta Malborka po raz pierwszy odbyły się warsztaty kulinarne, które wprowadziły uczestników w świąteczny nastrój. Wszystko za sprawą marcepana malborskiego, którego zapach wypełnił wnętrza Muzeum. To były wyjątkowe i magiczne warsztaty.

W polskiej tradycji wigilia Bożego Narodzenia to jedno z najważniejszych świąt religijnych. Dla większości z nas z kolei to najbardziej rodzinne i tradycyjne święto obchodzone w ciągu całego roku. Każda rodzina ma swoje tradycje, zwyczaje i potrawy bożonarodzeniowe. A jakie obowiązywały w dawnych Prusach, w dawnym Malborku (Marienburgu)?

Częścią każdej lokalnej kultury jest kuchnia. Ta świąteczna jest pełna specjalnych oraz wyjątkowych potraw, które zazwyczaj przygotowuje się raz do roku. W dawnych Prusach jednym z takich wyjątkowych rarytasów był marcepan, który na świątecznych stołach królował w latach 1820 – 1945.

Podczas warsztatów, które odbyły się w sobotę, 14 grudnia w Muzeum Miasta Malborka uczestnicy pod okiem Karoliny Wiejak, znanej w naszym regionie szefowej kuchni, autorki książki „Szczęście na talerzu” i organizatorki różnorodnych warsztatów kulinarnych – przygotowywali „malborską” wersję marcepana królewieckiego. Wbrew pozorom, nie było to trudne zadanie, a uczestnicy – co zobaczą państwo na nagraniu wideo i zdjęciach – świetnie się przy tym bawili. Co najważniejsze – własnoręcznie przygotowane kartofelki marcepanowe pięknie udekorowane i opakowane zabrali ze sobą do domów.

Na zakończenie każdy z uczestników otrzymał certyfikat.

Więcej szczegółów w materiale wideo opowiedzą: dyrektor Muzeum Miasta Malborka Tomasz Agejczyk i Karolina Wiejak.


 

Marcepan malborski

Składniki: 100 g mąki migdałowej nieodtłuszczonej, 100 g cukru pudru i około 5 łyżek wody różanej. Masę ręcznie ugniatać, po czym formować okrągłe kartofelki. Udekorować i gotowe.

Marcepan królewiecki

Składniki: 50 dag sparzonych migdałów, 50 dag cukru pudru, ok. 5 łyżek wody różanej Przygotowanie: Migdały zmielić i ucierać z cukrem pudrem, dodając po kropli wody różanej. Masę wyrabiać ręcznie ok. 30 minut, po czym odstawić ją na kilka godzin. Następnie formować wybrane kształty (mniejsze ciasteczka lub torciki), po czym zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie od góry!) na 200 stopni.


 

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

 

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.

 
mieszkanka
mieszkanka 2 dni temu, 08:13
ale tłumy hihihihihihih