Wydanie nr 358/2024, Poniedziałek 23.12.2024
imieniny: pokaż (6 imion)Wiktoria, Anatola, Sławomir, Sławomira, Dagobert, Anatolia
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Nowy Staw. Pigwówka, sernik pistacjowy i zapiekana kiełbasa w sosie najlepsze podczas Festiwalu Smaku Wielkanocnego. Wideo i zdjęcia

Nowy Staw. Pigwówka, sernik pistacjowy i zapiekana kiełbasa w sosie… fot. TvRegionalna24.pl
Jak co roku, Festiwal Smaku Wielkanocnego wprowadził wszystkich w przedświąteczny nastrój. Zastawione suto stoły przyciągały każdego, kto zdecydował się wziąć udział w tym smacznym wydarzeniu. Do kulinarnego konkursu zgłoszono ponad 70 propozycji – ciast, nalewek i potraw świątecznych. A która okazała się najlepsza?

W czwartek, 21 marca odbyła się kolejna edycja Festiwalu Smaku Wielkanocnego. Jury miało ciężki orzech do zgryzienia, ponieważ zgłoszone do konkursu specjały prezentowały się znakomicie.

Kierownik Referatu Rozwoju Urzędu Miejskiego w Nowym Stawie Anna Uzdowska, Skarbnik Miasta i Gminy Nowy Staw Hanna Gil oraz dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Stawie Wioletta Pielak wybierały najsmaczniejsze świąteczne ciasto oraz nalewkę.

Przewodniczący Rady Miejskiej w Nowym Stawie Marek Szczeciński, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Malborku Wioletta Jachim oraz dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Miłoradzu Marcin Szesza wybierali najsmaczniejszą wielkanocną potrawę.

Do kogo trafi nagroda publiczności, decydowali się uczestnicy tego wydarzenia. Każdy mógł podejść do stołu i skosztować każdej potrawy. Na smakoszy czekało mnóstwo rarytasów.

Koło Gospodyń Wiejskich w Trępnowach otrzymało nagrodę za najlepszą potrawę, czyli kiełbasę zapiekaną w sosie miodowo-musztardowym na ciemnym piwie. Beata Jabłońska upiekła najlepsze ciasto - sernik pistacjowy. Ewa Gołębiewska przygotowała najlepszą nalewkę – pigwówkę. Nagroda publiczności powędrowała do Marcina Marszałkowskiego z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Malborku, który do konkursu przygotował roladę bezową.

Oprócz głównego konkursu, były również degustacje na stoiskach przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, a także gotowanie na żywo z szefem kuchni z Restauracji Wiki Smak.

Podczas wydarzenia zaprezentowały się sekcje taneczne i wokalne działające przy Nowostawskim Centrum Kultury i Biblioteki oraz seniorzy z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Nowym Stawie.

 


Zapraszamy do obejrzenia wideo i fotorelacji z tego wyjątkowo smacznego wydarzenia.

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

 

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.