Wydanie nr 337/2024, Poniedziałek 2.12.2024
imieniny: pokaż (12 imiona)Bibiana, Bibianna, Aurelia, Wiktoryn, Zbylut, Ludwina, Balbina, Sulisław, Paulina, Sylweriusz, Budzisława, Budzisław
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Rusza nabór na warsztaty skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich

Rusza nabór na warsztaty skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich fot. pixabay.com
Jak wyszukiwać oraz promować lokalne produkty? Jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw i jak prowadzić legalną sprzedaż regionalnych produktów w ramach sprzedaży bezpośredniej? Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem". Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia br.

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" – to szansa dla Kół Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego na udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni oraz służących przekazaniu wiedzy, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

 

Warsztaty obejmują część teoretyczną oraz praktyczną, w ramach których uczestnicy poszerzą swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich dowiedzą się również, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności, poznają możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne, które odbędą się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów, poprowadzą znani szefowie kuchni.


 

Celem operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem" jest podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. Poprzez zaangażowanie w projekt Kół Gospodyń Wiejskich, aktywnie działających w swoim lojalnym środowisku, chcemy zachęcić nie tylko do wykorzystywania w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także promować sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

 

Zgłoszenia do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem" przyjmowane są do 24 kwietnia br. Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacja prasowa JI/Public Relations

Katarzyna De Guzman
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.