Wydanie nr 338/2024, Wtorek 3.12.2024
imieniny: pokaż (10 imion)Uniemir, Kasjan, Lucjusz, Franciszek, Kryspin, Ksawery, Atalia, Gerlinda, Biryn, Sofoniasz
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Malbork od kuchni - Ryba po żydowsku - 12.12.2012

Kolejny odcinek cyklicznego programu MALBORK OD KUCHNI, który poprowadzi BOGDAN GAŁĄZKA. Do programu będziemy zapraszać mieszkańców z powiatu malborskiego i sztumskiego.

Bogdan Gałązka jest mistrzem kuchni, który odtwarza starożytne i średniowieczne receptury. Napisał książki: „Kuchnia wielkich mistrzów” i „Kuchnia królów Polski”. Ukończył amerykańską Culinary Academy of New York. Jest współwłaścicielem Gothic Cafe & Restaurant na zamku w Malborku, gdzie gości głowy państw i współczesnych królów i książęta oraz zwykłych śmiertelników.Teraz także TY będziesz mógł się nauczyć gotować z Bogdanem Gałązką! 

Zgłoś się do programu! Napisz na biuro@tvmalbork.pl swój unikalny przepis, na Twoim zdaniem przepyszna potrawę wraz z przepisem oraz fotografię (Twojej popisowej potrawy).

W drugim programie przygotowaliśmy:

SANDACZ PO ŻYDOWSKU

Składniki:

1 kg sandacza
500 g marchewki
200 g pietruszki
300g selera
200 g pora
2 cebule
1 czerwona papryka
100 g suszonych śliwek
20 g pistacji
150 g koncentratu pomidorowego
50 g ketchupu
olej
sól
cukier brązowy
pieprz
mąka


Sandacza myjemy, kroimy na małe kawałki, oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor.
Cebulę obieramy kroimy w małą kostkę. Marchew, seler, pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy  na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Czerwoną  paprykę kroimy w kostkę. Cebulę dusimy w rondlu na oleju i dodajemy starte warzywa i pokrojonego pora, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwoną paprykę i jeszcze chwile dusimy. Dodajemy  koncentrat, ketchup, sól, pieprz, cukier brązowy do smaku.  Na samym końcu dodajemy pokrojone suszone śliwki i pistacje. W misce układamy przemiennie warstwę farszu warzywnego, rybę. Tak, aby na wierzchu był farsz  warzywny.

Dawid Bochon
Przejdź do komentarzy

 

Podziel się:
Oceń:

Zobacz więcej z kategorii Kulinaria


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.