Wydanie nr 310/2024, Wtorek 5.11.2024
imieniny: pokaż (7 imion)Florian, Trofima, Marek, Sławomir, Blandyna, Blandyn, Dalemir
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Dodatkowe kwalifikacje dla uczniów malborskiego ZSP nr 3

Dodatkowe kwalifikacje dla uczniów malborskiego ZSP nr 3 fot. www.powiat.malbork.pl
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 rozpoczęli kursy nadające im dodatkowe kwalifikacje i jednocześnie nowe umiejętności. Miesiąc maj będzie obfitował w szereg szkoleń , które są możliwe dzięki udziałowi szkoły w projekcie „Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych” realizowanego w ramach RPO WP na lata 2014–2020.

Młodzież będzie mogła uczestniczyć w następujących kursach:
• barman –barista,
• kuchnia molekularna,
• carving,
• kelner,
• manager gastronomii.

W minionym tygodniu rozpoczęły się między innymi:

  • Kurs Barista to połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Przekazuje wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Jest też podstawą do dalszego rozwoju i startu w zawodach. Uczniowie otrzymają dawkę zaawansowanej wiedzy i umiejętności oraz poznają metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy, aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju, co przekłada się na najwyższą jakość i powtarzalność produktu oraz zadowolenie klientów. Wiedza ta umożliwia edukowanie konsumentów, a co za tym idzie, większe zainteresowanie miejscem, w którym serwuje się wspaniałą kawę.
  • Kurs barmański natomiast pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napoi mieszanych.

Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży, podstawy flair oraz organizację pracy za barem.

  • Kuchnia molekularna oparta jest przede wszystkim na bazie produktów naturalnych. Jest to kuchnia magiczna, w której po zastosowaniu odpowiednich, naturalnych składników powstaje kawior z marchewki, lody ogórkowe, sorbet z Martini, sok owocowy w postaci kapsułki, miętowy herbaciany makaron, itd.

Samo określenie “molekularna” pochodzi od słowa molekuły, czyli rozbijanie na cząsteczki. I tak np. molekularny sos – czy to owocowy, warzywny czy pieczeniowy, podajemy w postaci pianki. To tylko przykład. Na tym właśnie polega magia kuchni molekularnej, a eksperymentowanie z nią nie sięga granic. Jest to nowość w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna opiera się wyłącznie na naturalnych produktach. Gotujemy, smażymy bez oleju, bez tłuszczu.

Info i foto: www.powiat.malbork.pl

Katarzyna De Guzman
Przejdź do komentarzy

Powiązane artykuły

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Patronat
Internet Światłowodowy i Telewizja 4K + Telefon - Malbork, Nowy Staw, Nowy Dwór Gdański, Miłoradz, Frombork, Braniewo od 55 zł Internet Światłowodowy i Telewizja 4K + Telefon - Malbork, Nowy Staw, Nowy Dwór Gdański, Miłoradz, Frombork, Braniewo od 55 zł
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.